Τετάρτη 4 Ιουλίου 2012

Ευρώπη, μέσα ή έξω;

   Αναρωτιέστε αν είμαστε η μοναδική χώρα που ζούμε στο μεταίχμιο μεταξύ Ευρώ και δραχμής; Ευρωπαϊκής Ένωσης και Βαλκανίων; Παγκοσμιοποίησης ή ανατολικής μεσογείου; Καλώς ορίσατε στη νέα τάξη πραγμάτων.

   Η κρίση θα αλλάξει ριζικά το χάρτη της Ευρώπης και όχι μόνο. Τα τελευταία δυο χρόνια όλο το αραβικό τόξο της μεσογείου είναι σε αναβρασμό. Για άλλους λόγους που θα τους αναφέρουμε σε ξεχωριστό άρθρο "χρεοκόπησαν" και αυτοί.

   Πολλές χώρες, βλέποντας 7 από τις 17 του Ευρώ να έχουν οικονομικό πρόβλημα, σκέφτονται να αποχωρήσουν από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Ο λόγος για τη Μεγάλη Βρετανία, δείτε το δημοσίευμα της daily telegraph. Και οι Βρετανοί θα πληρώσουν τη κρίση διπλά. Ως μέλος της ΕΕ με εισφορές και ως μέλος του Σένγκεν θα είναι ο τελικός προορισμός πολλών χιλιάδων οικονομικών μεταναστών εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης. 

   Σίγουρα και άλλες χώρες θα έχουν σκεφτεί αυτές τις επιλογές. Θυμάστε τη Σουηδία που το 2003  σε δημοψήφισμα είπε ΟΧΙ στο  Ευρώ και η συμμετοχή της στο κοινό νόμισμα "μετατίθεται" για το μέλλον . 

   Τα χει φέρει όμως έτσι και η τύχη που είναι δύσκολο για μια Ευρωπαϊκή χώρα, είτε λέγεται Βρετανία ή Γερμανία (πόσο μάλλον για τις μικρότερες) να ανταγωνιστεί σε παγκόσμιο επίπεδο Ρωσία, Ινδία, Βραζιλία και Κίνα από μόνη της. Τα πλεονάσματα από το εμπορικό τους ισοζύγιο εντός της Ένωσης αντισταθμίζουν απώλειες εκτός. 

   Και το χειρότερο όλων. Δυστυχώς η ιστορία επαναλαμβάνεται τραγικά, μοιραία για όσους την αγνοούν και ειρωνικά για όσους νομίζουν πως τη γράφουν. Στο τέλος κάθε προσπάθειας παγκοσμιοποίησης, έπεται πάντα ένας πόλεμος. Και φυσικά δεν αναφέρομαι σε κανόνια και F16 αλλά σε οικονομικό πόλεμο.

   Βρισκόμαστε στη μέση ενός οικονομικού πολέμου. Περνάμε δύσκολα, τόσο εμείς ως χώρα όσο και όλος ο ευρωπαϊκός νότος. Ο βορράς από την άλλη μεριά, όσο και να μη θέλουν να το παραδεχτούν, έχει γεμίσει με ομόλογα νοτίων χωρών που δεν αξίζουν τίποτα. Ζημιωμένη είναι άλλη μία φορά η Ευρώπη.

   Για το λόγο αυτό πρέπει οι χώρες να επιλέξουν: Σύγκλιση σε ένα κράτος τύπου Ηνωμένων Πολιτειών ή πολυδιάσπαση σε διαφορετικά γεωγραφικά μπλοκ, με κοινωνικοπολιτικά και οικονομικά κριτήρια. 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου