Παρασκευή 13 Απριλίου 2012

Πως μπορώ να βοηθήσω την Ελλάδα;

   Πολύ απλά... με μερικές καθημερινές προτεραιότητες που πρέπει να γίνουν σε όλους συνήθεια. Θα τις παραθέσουμε στη συνέχεια, δεκτά σχόλια, παρατηρήσεις ή και νέες ιδέες για δημοσίευση.

   Αρχικά, πρέπει από παντού για κάθε μας συναλλαγή να παίρνουμε απόδειξη. Εκτός του ότι μετράει στο να "χτίσουμε" το αφορολόγητο μας, είναι βασικό έσοδο για το χρεοκοπημένο μας κράτος. Φανταστείτε ότι για μία αγορά 20€ που πραγματοποιείται σε ένα κατάστημα χωρίς να σας εκδώσει ο ταμίας απόδειξη, το κράτος χάνει 4,6€ έσοδα τα οποία καταλήγουν λαθραία στη τσέπη του καταστηματάρχη. Καλώς ή κακώς οι εφοριακοί είναι πολύ λίγοι για να μπορούν να ελέγξουν το σύνολο των επαγγελματιών.

   Κάθε απόδειξη για να είναι νόμιμη πρέπει να αναφέρει στο τέλος της τη φράση "ΝΟΜΙΜΗ ΑΠΟΔΕΙΞΗ", την ημερομηνία και ώρα της συναλλαγής καθώς και τον αύξων ημερήσιο αριθμό της. Στην επωνυμία πρέπει να αναφέρονται οπωσδήποτε ΑΦΜ και ΔΟΥ. Παρακάτω σας έχω ένα παράδειγμα, έχοντας σβήσει τα κρίσιμα στοιχεία για λόγους διακριτικότητας.
   Δεύτερον, ένα πρόβλημα που τείνει να γίνει μάστιγα κυρίως στις πόλεις. Μη δίνετε ΠΟΤΕ λεφτά σε αλλοδαπούς στα φανάρια. Εκτός του ότι το πρόβλημα θα συνεχίζει να διογκώνεται, τα χρήματα αυτά δε νομίζω να καταλήγουν τελικά σε εκείνους τους δύστυχους που ήρθαν από την άλλη άκρη της Ασίας και της Αφρικής για να πλένουν τζάμια. Το μόνο σίγουρο είναι πως έτσι δε λύνετε το πρόβλημα τους. Αν θέλετε να τους βοηθήσετε αγοράστε τους κάτι να φάνε! 


   Έπειτα, όπως έχουμε αναφέρει αρκετές φορές σε παλαιότερες αναρτήσεις, είναι σημαντικό να αγοράζουμε ελληνικά προϊόντα. Όταν τα χρήματα μένουν εντός Ελλάδας είμαστε διπλά κερδισμένοι. Πρώτον, γιατί δεν αυξάνεται το έλλειμμα στο εμπορικό ισοζύγιο και δεύτερον γιατί διατηρούνται μερικές δεκάδες θέσεις εργασίας  στη χώρα μας.

Πως όμως ξεχωρίζεται ένα προϊόν αν είναι ελληνικό ή όχι;

   Έχω ακούσει κατά καιρούς πολλούς να "βλέπουν" αν ένα προϊόν είναι ελληνικό από το γραμμωτό κώδικα (barcode) όταν αυτός ξεκινάει με 520. Μάλιστα παρακάτω παραθέτω ένα παράδειγμα που βρήκα ψάχνοντας...

   Είναι μεγάλο ΛΑΘΟΣ. Οι κωδικοί των προϊόντων είναι διεθνείς και κατά κανόνα ανεξάρτητοι από τη χώρα προέλευσης, παραγωγής και διακίνησης αυτών. 

 Τα τρία πρώτα νούμερα ενός κωδικού προσδιορίζουν τη χώρα στην οποία εκδόθηκε ο συγκεκριμένος κωδικός για λογαριασμό της ενδιαφερόμενης επιχείρησης που επιθυμεί να κωδικοποιήσει τα προϊόντα της, χωρίς αυτό να συνεπάγεται ότι τα προϊόντα αυτά παράγονται ή κυκλοφορούν στην ίδια χώρα.

Για παράδειγμα, υπάρχουν προϊόντα που κατασκευάζονται σε εργοστάσιο της Βουλγαρίας, από ελληνική επιχείρηση με έδρα την Ελλάδα που φέρουν barcodes με πρόθεμα 520 και προϊόντα που κατασκευάζονται στην Ελλάδα από ελληνική επιχείρηση, που φέρουν barcodes με πρόθεμα 509 που είναι το αντίστοιχο barcode της Μ. Βρετανίας.

   Οι καταναλωτές είναι προτιμότερο να ενημερώνονται για την προέλευση/κατασκευή των προϊόντων από τις αναγραφόμενες πληροφορίες που εμφανίζονται στην ετικέτα του προϊόντος και προορίζονται για ενημέρωση του καταναλωτή, π.χ. «κατασκευάζεται σε» ή «χώρα προέλευσης».


   Τέλος, καλό είναι φέτος όσοι σκέφτονται να απολαύσουν τις διακοπές τους σε κάποια παραλία της Μεσογείου, η παραλία αυτή να είναι ελληνική. Ο λόγος είναι απλός, τον αναφέραμε και ποιο πάνω, πρέπει τα λεφτά να μείνουν στην Ελλάδα.


Δείτε τον κατάλογο με τα ελληνικά προϊόντα.




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου