Κυριακή 8 Απριλίου 2012

Ανταγωνιστικότητα: Που θα φτάσει ο μισθός μας;

   Ακούμε κάθε απόγευμα στα δελτία των 8 ότι πρέπει να γίνουμε ανταγωνιστικοί και ότι εδώ και πολλά χρόνια ζούμε πάνω από τις δυνατότητες μας

   Ανταγωνιστικότητα σημαίνει να έχουμε ένα επιχειρησιακό περιβάλλον ελκυστικό για επενδύσεις και προϊόντα τα οποία να εξάγουμε σε ανταγωνιστική τιμή και ποιότητα με τα ξένα. Να ζούμε πάνω από τις δυνατότητες μας είναι η πιστωτική επέκταση, δηλαδή το τι χρωστάμε ως ιδιώτες και ως χώρα γενικότερα. Γνωρίζουμε πως η εποχή των διακοποδανείων έχει παρέλθει οριστικά, γιατί όμως πρέπει να μειωθεί ο μισθός μας; Πως αυτός επηρεάζει την ανταγωνιστικότητα μας;

   Είναι αξιοσημείωτο που και που να επισκέπτεστε τη σελίδα της eurostat ώστε να συγκρίνετε επιδόσεις των χωρών μελών της ΕΕ με τη δική μας. Αυτό το benchmarking, δηλαδή η σύγκριση σε μεγέθη ανάλογα και ομογενοποιημένα μας δίνει πολλά χρήσιμα συμπεράσματα.


   Στο πρώτο γράφημα βλέπουμε πως ήδη έχουμε μειωμένο κόστος εργασίας. Παρόλα αυτά, δεν έχει βελτιωθεί η ανταγωνιστικότητα μας και διανύουμε ήδη το πέμπτο συνεχόμενο έτος ύφεσης. 
 

   Στο παραπάνω γράφημα βλέπουμε τις ώρες εργασίας ανά εβδομάδα σε επαγγέλματα πλήρους απασχόλησης. Εύκολα μπορούμε να δούμε ότι κατά μέσο όρο εργαζόμαστε πολύ περισσότερο από τους βόρειους εταίρους μας, οι οποίοι μας θεωρούν τεμπέληδες. Οπότε σίγουρα κάτι άλλο έχει καταλυτικό ρόλο στην ανταγωνιστικότητα μας, τι είναι όμως αυτό;


   Εδώ μπορούμε να παρατηρήσουμε την αποδοτικότητα για κάθε ώρα εργασίας. Σε αυτό λοιπόν το γράφημα κρύβεται και όλη η αλήθεια. Ενώ εργαζόμαστε περισσότερες ώρες είμαστε λιγότερο αποτελεσματικοί ακόμα και από τους νότιους γείτονες μας που είναι σε παρόμοια θέση με εμάς. 

   Αν και το κράτος με την εκάστοτε κυβέρνηση έχει δημιουργήσει πολλές ιστοσελίδες, όπως το invest in Greece και ανταγωνιστικότητα, πρακτικά βλέπουμε ότι λείπει ένα Στρατηγικό Σχέδιο Ανάπτυξης, στο οποίο να μπορούμε να παράγουμε και να εξάγουμε προϊόντα με ανταγωνιστικό πλεονέκτημα.

   Δεύτερον, όπως έχουμε πει και σε προηγούμενη ανάρτηση, είναι υψίστης σημασίας να προτιμούμε ελληνικά προϊόντα αντί για αντίστοιχα ξένα στα ράφια των super markets. Κάθε ευρώ που μένει εντός Ελλάδας έχει σημασία. Η μείωση των μισθών έχει σκοπό να κλείσει η ψαλίδα του εμπορικού ισοζυγίου και όχι να γίνουμε ανταγωνιστικοί και να παράγουμε φθηνά προϊόντα. Έχει σχέση μόνο με την αγοραστική μας δύναμη και τη μείωση των εισαγωγών.

   Γι' αυτό το λόγο, η πάγια θέση του blog είναι: Επιμένουμε Ελληνικά...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου