Παρασκευή 30 Μαρτίου 2012

Οικονομική Κρίση Μειώστε τα έξοδα σας με μερικά απλά βήματα

Η έλευση του ΔΝΤ και τα συνεπακόλουθα μέτρα λιτότητας που ψήφισε η κυβέρνηση το τελευταίο διάστημα, σηματοδοτούν μια αναγκαστική αλλάγη στον οικονομικό προγραμματισμό πολλών ελληνικών νοικοκυριών. Οι περικοπές στους μισθούς αλλά και η ταυτόχρονη αύξηση στους έμμεσους και άμεσους φόρους διαμορφώνουν ένα νέο, δυσάρεστο σκηνικό, με τους καταναλωτές να καλούνται να ανταποκριθούν όσο γίνεται αποτελεσματικότερα σ’αυτό. Με την κρίση να έχει πλέον περάσει στην πραγματική οικονομία και την αύξηση του εισοδήματος να φαντάζει για τους περισσότερους ακατόρθωτη, η μόνη εφικτή επιλογή που απομένει είναι η μείωση των εξόδων. Ωστόσο, μείωση των εξόδων δεν σημαίνει απαραίτητα «αιματηρές» περικοπές στις δαπάνες. Μια έρευνα αγοράς σε ορισμένους βασικούς τομείς που απορροφούν ένα σημαντικό τμήμα του διαθέσιμου εισοδήματός μπορεί να μας αποκαλύψει σημαντικές πηγές εξοικονόμησης χρημάτων.

Τηλεπικοινωνίες

Στον τομέα αυτό περιλαμβάνονται, τόσο ο λογαριασμός του κινητού τηλεφώνου όσο και αυτός του σταθερού δικτύου για την τηλεφωνική μας γραμμή και την πρόσβαση στο internet.

Κινητό

Η σωστή επιλογή προγράμματος κινητής τηλεφωνίας και η εξορθολογισμένη χρήση μπορεί να αποφέρουν σημαντική μείωση στις δαπάνες. Για παράδειγμα αν ρίξουμε μια ματιά στους αναλυτικούς μας λογαριασμούς και διαπιστώσουμε ότι το μεγαλύτερο μέρος των κλήσεων γίνεται προς αριθμούς του ίδιου δικτύου, μπορούμε να μεταφερθούμε σε ένα πρόγραμμα με λιγότερα λεπτά προς όλα τα δίκτυα αλλά με απεριόριστο χρόνο προς αριθμούς ίδιου δικτύου. Σε μια τέτοια περίπτωση η συνολική εξοικονόμηση μπορεί να είναι απο 80 € έως 270 € ετησίως.

Σταθερό και Internet

Σε ότι αφορά τα προγράμματα τηλεφωνίας και internet (double play) τα περιθώρια εξοικονόμησης είναι κι εδώ αρκετά σημαντικά. Οι εταιρίες δικτύου συνεχίζουν τον «πόλεμο» προσφορών προκειμένου να αυξήσουν την πελατειακή τους βάση. Έτσι αν κάποιος έχει κλείσει το υποχρεωτικό δωδεκάμηνο μπορεί χωρίς ποινή να διακόψει την συνδρομή του και να επιλέξει έναν άλλο πάροχο εκμεταλλευόμενος τις τρέχουσες προσφορές και μειώνοντας σημαντικά τη σχετική δαπάνη. Ήδη αρκετές εταιρίες, όπως η Hol η Οn Telecoms και η Wind (Tellas) διαθέτουν προσφορες με δωρεάν συνδρομή για τους πρώτους μήνες για όσους επιλέξουν να συμπληρώσουν την αίτηση συνδρομής online μέσω του site της εταιρίας. Κάτι τέτοιο μπορεί να οδηγήση σε εξοικονόμηση έως και 120 ευρώ ετησίως.

Δάνεια και Κάρτες

Οι δόσεις για δάνεια και κάρτες αποτελλούν χωρίς καμία αμφιβολία την μεγαλύτερη δαπάνη για ένα αρκετα μεγάλο τμήμα ελληνικών νοικοκυριών. Πιθανή κακοδιαχείριση ή άγνοια μπορεί να οδηγήσει σε εξοντωτικές μηνιαίες δόσεις και σε ραγδαία μείωση του διαθεσιμου εισοδήματος. Ωστόσο και σε αυτές τις περιπτώσεις υπάρχουν επιλογές που μπορούν να βελτιώσουν την κατάσταση σημαντικά.

Συγκέντρωση ωφειλών

Η συγκέντρωση οφειλών απο υφιστάμενα δάνεια και κάρτες σε ένα νέο δάνειο μπορεί να μειώσει σημαντικά την μηνιαία δόση, ενώ παράλληλα απαλλάσει απο μεγάλο μέρος των τόκων. Για παράδειγμα έαν κάποιος ωφείλει 5000 € σε καταναλωτικό δάνειο με επιτόκιο 13% και έχει χρέος 2.000 € σε πιστωτικές (εξοφλώντας μόνο την ελάχιστη καταβολή) θα πληρώνει δόση 153 € / μήνα. Μεταφέροντας τις 7.000 σε ένα νέο δάνειο με επιτόκιο 8,25% θα πληρώνει δόση 143€ / μήνα γλιτώνοντας παράλληλα και σημαντικό μέρος απο τους τόκους που θα χρειαζόταν μελλοντικά να καταβάλει. Έτσι έχουμε μια εξοικονόμηση της τάξης των 120 € το χρόνο.

Μεταφορά υπολοίπου πιστωτικής

Η μεταφορά του υπολοίπου της πιστωτικής κάρτας σε νέα κάρτα, με χαμηλότερο επιτόκιο έως την αποπληρωμή, μπορεί επίσης να μειώσει σημαντικά την μηνιαία δόση. Οι τράπεζες διαθέτουν προγράμματα μεταφοράς υπολοίπου με επιτόκιο απο 6-9%, σχεδόν δηλαδή το μισό επιτόκιο σε σχέση με τον μέσο όρο των καρτών που είναι αυτή τη στιγμή διαθέσιμές στην αγορά.

Ετήσια συνδρομη και επιστροφή μετρητών

Πολλές τράπεζες στην προσπάθεια τους να προσελκύσουν νέους πελάτες διαθέτουν πιστωτικές κάρτες χωρίς ετήσια συνδρομή (με το ώφελος σε κάποιες περιπτώσεις να φτάνει έως και τα 80 ευρώ ετησίως), ενώ παράλληλα τρέχουν προγράμματα επιστροφής μετρητών ανάλογα με τη χρήση της κάρτας. Για παράδειγμα, η Εθνική ή Marfin Egnatia και η Citibank διαθέτουν προγράμματα επιστροφής μετρητών σε συνεργασία με επιλεγμένα πρατήρια καυσίμων με ετήσιο ώφελος που μπορεί να φτάσει τα 360€. Επίσης η Alphabank δίνει την δυνατότητα για επιστροφή μετρητών σε περιπτώσεις εξόφλησης λογαριασμών κινητής τηλεφωνίας μέσω χρήσης πιστωτικής της τράπεζας, ή ακόμα και για αγορές σε επιλεγμένα supermarkets.

Πηγή: www.lostinmarket.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου