Τετάρτη 2 Νοεμβρίου 2011

EDI: Μια νέα ευκαιρία για την Ελλάδα;


   Όλοι έχουμε παρατηρήσει που έχει φτάσει η χώρα με τη μέθοδο του κόψε κόψε… κάτι από μισθούς, κάτι από συντάξεις, κοκ. Επίσης, είναι προφανές πως έχει επικρατήσει το management του παρονομαστή, δηλαδή να κόβουμε τις δαπάνες αντί να αυξάνουμε τα έσοδα. Αν είναι τελικά να πορευτούμε έτσι, ας το κάνουμε και σωστά! Πως όμως μπορεί να γίνει αυτό στην πράξη;

   Μία αποτελεσματική λύση λέγεται EDI (Electronic Data Interchange) και εφαρμόζεται ήδη στις Ηνωμένες Πολιτείες. Πιο συγκεκριμένα, η ηλεκτρονική ανταλλαγή δεδομένων θα βοηθήσει στον τομέα του εμπορίου μέσω της έκδοσης ηλεκτρονικών παραστατικών (δελτία αποστολής, τιμολόγια, κλπ) καθώς και στη διεξαγωγή δημοπρασιών για προμήθειες του Δημοσίου.

   Σε τι θα ωφελούσαν οι ηλεκτρονικές δημοπρασίες; Σε πάρα πολλά αρκεί να γίνονται μαζικά για προμήθειες. Σκοπός είναι να επιτευχθούν οικονομίες κλίμακας, δηλαδή ο μεγάλος αριθμός παραγγελίας να μειώσει το κόστος ανά μονάδα και σε συνδυασμό με την απουσία μεσαζόντων οι οποίοι όπως έχει αποδειχθεί δεν κάνουν καλά τη δουλειά τους.

   Σε γενικές γραμμές στο Δημόσιο τομέα οι προμήθειες αποτελούν αγκάθι, και μάλιστα ένα αγκάθι που κοστίζει χρυσό στην τσέπη του Έλληνα φορολογούμενο που βλέπει να κατασπαταλάται ο φόρος που δίνει. Λίγο η αδιαφορία των ανωτέρων, λίγο το φαγοπότι των άμεσα εμπλεκομένων έχουν φτάσει τις προμήθειες στη σημερινή τραγική κατάσταση.

   Φανταστείτε για παράδειγμα τα δημόσια νοσοκομεία να μπορούν με συνεννόηση και ανάλογα με τις ελλείψεις τους να βάλουν μία μαζική παραγγελία για ιατρικό εξοπλισμό που χρειάζονται μέσω ηλεκτρονικής δημοπρασίας. Με διαφάνεια και  αμεροληψία. Όπως επίσης τα υπουργεία και οι διάφοροι οργανισμοί, οι οποίοι έχουν υπέρογκα έξοδα σε αναλώσιμα.

   Έχοντας εφαρμοστεί εδώ και μια δεκαετία στην Αμερική, πιστεύω είναι καιρός και αυτή η μικρή βαλκανική χώρα να κάνει επιτέλους ένα βήμα μπρος. Ας είναι αυτό μία αρχή!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου