Τετάρτη 16 Νοεμβρίου 2011

Μια κίνηση ΜΑΤ


   Άκουσα το πρωί τυχαία στο ραδιόφωνο ότι σε κρίσιμες εποχές δεν υπάρχουν δωρεάν πολιτικές κινήσεις. Κάθε τι έχει το τίμημα του… και έχει απόλυτο δίκιο να το λέει αυτό μετά τις τελευταίες εξελίξεις. Η πολιτική σκακιέρα έχει πάρει φωτιά τελευταία, είναι γεγονός!

   Αρχή της χιονοστιβάδας εξελίξεων ήταν η αναγγελία για το δημοψήφισμα. Φιάσκο ή μπλόφα; Μάλλον το δεύτερο μπορώ να αποφανθώ, χωρίς όμως να ξέρουμε τις επιμέρους λεπτομέρειες. Σε μια μπλόφα που κέρδισε προσωρινά την πολιτική συναίνεση για να μοιράσει το πολιτικό βάρος του κουρέματος, δηλαδή τα νέα μέτρα, με αντίτιμο το πολιτικό του μέλλον. Και δεν αναφέρομαι στη θέση του πρωθυπουργού. Ήδη όταν η καρέκλα αρχίζει να τρίζει, κάποιος ή κάποιοι από κάτω τη ροκανίζουν αργά!

   Στον αντίποδα, αυτή η κίνηση ¨κόστισε¨ στις χρηματαγορές περί τα 2 τρις. € σε παγκόσμιο επίπεδο με μαζικές ρευστοποιήσεις μέσα σε 48 ώρες. Το μόνο σίγουρο είναι πως η δημοκρατία πρέπει να είναι πάνω από τις ορέξεις των αγορών. Συμμετέχοντας όμως ως μέλος σε μία νομισματική ένωση και όντας εξαρτώμενος από εταίρους, μια τέτοια κίνηση είναι τελείως παράταιρη.

   Και τελικά η συναίνεση που αποσκοπεί; Μόνο στο να εκταμιευθεί η περίφημη 6η δόση; 2,5 τόνοι μελάνι έχουν κατασπαταληθεί από το καλοκαίρι γράφοντας γι’ αυτή και ακόμα τη περιμένουμε. Μα όχι φυσικά! Προσωπική γνώμη είναι ότι η συναίνεση βασίζεται στο ότι ο κόσμος ξεχνάει, θα περιμένουν να περάσει λίγος καιρός και μετά να γίνουν εκλογές. Και αυτό γιατί τα δυο μεγάλα πολιτικά κόμματα, με ποσοστά 22 και 10% αντίστοιχα, δε θέλουν να πάνε στις κάλπες όταν δε θα προκύψει αυτοδυναμία.

   Η κίνηση στη σκακιέρα με το δημοψήφισμα άνοιξε τον ασκό του Αιόλου. Για πρώτη φορά ακούστηκε ανοιχτά η έξοδος χώρας μέλους από το κοινό νόμισμα. Αν και θα είναι δύσκολο να αποφύγουμε το ΜΑΤ, το σίγουρο είναι πως δε θα είμαστε οι μοναδικοί.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου