Πέμπτη 20 Οκτωβρίου 2011

Sudden Dept!


   Το λαοφιλέστερο άθλημα είναι το ποδόσφαιρο! Πόσες φορές σας έχει τύχει να βλέπετε ένα αγώνα ισόπαλο και τελικά να κερδίζει κάποια ομάδα στην παράταση με ξαφνικό θάνατο; Αυτό το απρόβλεπτο ίσως να είναι και ένα μέρος της μαγείας του, σαν τη ζωή. Έτσι όντας δυναμική η ζωή πολλά πράγματα τελειώνουν ξαφνικά και απροειδοποίητα.

   Στη χώρα μας τα τελευταία χρόνια, μάθαμε μία μέρα ότι έχουμε πολύ μεγάλο χρέος. Ακούσαμε 1000 τρόπους για να το μειώσουμε, είδαμε 2 μνημόνια, άπειρα φοροεισπρακτικά μέτρα χωρίς κανένα αποτέλεσμα.

   Και τώρα τι; Κερδίζει όλο και περισσότερο το σενάριο της διαγραφής ενός μεγάλου μέρους του δημοσίου χρέους μας, ήτοι 35–50%. Σε αυτό εξάλλου είναι υπέρ ένα μεγάλο μέρος της κοινωνίας. Αρκεί να αναλογιστείτε το κίνημα ¨ΔΕΝ ΠΛΗΡΩΝΩ¨…




   Το παραπάνω σενάριο όσο βολικό και να ακούγεται, υπάρχει και η άλλη όψη του νομίσματος. Όταν χορεύεις ένα ταγκό με το διάβολο… πρέπει να ξέρεις ένα πράγμα. Το τραγούδι κάποτε τελειώνει (ξαφνικά συνήθως) και μετά χάνεις. Το ίδιο ισχύει και με τις αγορές… οπότε είναι σημαντικό να μη σπαταλάμε το χρόνο άδικα σε δημαγωγίες και μικροπολιτικά συμφέροντα και να σώσουμε τη χώρα και το Ευρώ! Αλλιώς ένα πρωινό ξαφνικά πάλι θα δούμε να αλλάζει η ζωή μας άρδην. Για το πώς, το έχουμε περιγράψει σε προηγούμενη ανάρτηση (Ευρώ vs Δραχμή… σημειώσατε διπλό???).

Πως όμως ξέρουμε ότι τελείωσε ο χρόνος; Τι έπεται στη συνέχεια;

   Τόσο καιρό παρατηρούμε τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις να κωλυσιεργούν στη λήψη μίας οριστικής απόφασης για το ευρωπαϊκό χρέος συνολικά. Έχουμε ακούσει άπειρες φορές για συνομιλίες του Γάλλο-Γερμανικού άξονα χωρίς όμως να υπάρχει συμφωνία… Πιστεύετε πως είναι τόσο δύσκολο να τα βρουν; Ή μήπως σκέφτονται για την ευημερία της Ελλάδας; Χρόνο ήθελαν για να πουλήσουν τα ελληνικά ομόλογα από τις τράπεζες τους για να είναι λιγότερο εκτεθειμένοι σε ένα μεγάλο ¨κούρεμα¨. Μετά το ξαφνικό μπαμ, το πιθανότερο είναι να μας αφήσουν στη μοίρα μας.

   Και θα αναρωτηθείτε έπειτα τι άλλο θα έχουμε να χάσουμε; Αφού ένα μέρος της εθνικής μας κυριαρχίας το έχουμε ήδη παραχωρήσει…

   Η απάντηση είναι πολλά. Το πιο απλό είναι η είσοδος των ξένων σε νευραλγικούς τομείς της οικονομίας μας. Λίγο πιο επώδυνο είναι το σενάριο της εξαγοράς εταιριών σε εξευτελιστικές τιμές μέσω του Χρηματιστηρίου (ΔΕΗ, ΕΥΔΑΠ, ΟΛΠ, ΟΛΘ) στο 20% της λογιστικής τους αξίας. Συγκεκριμένα, μπορεί τώρα κάποιος με 50 δις € να αγοράσει όλο το χρηματιστήριο… και μη φανταστείτε ότι θα βγει χαμένος. Το χειρότερο σενάριο είναι η δημόσια περιουσία, όπως εκτάσεις φιλέτα (Ελληνικό και ΔΕΘ) κλπ. Μια νέα εποχή για τη χώρα μας θα έχει ξεκινήσει… η μεταπολίτευση θα είναι μακρινή και κακή ανάμνηση!

   Για όλους τους παραπάνω λόγους, είναι απαραίτητο ο καθένας να αφήσει το ατομικό, επαγγελματικό, συντεχνιακό ή ακόμα και πολιτικό συμφέρον ώστε να πάει λίγο πιο μπροστά η κοινωνία μας. Απομένει να δούμε το αν και το πώς!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου