Δευτέρα 24 Οκτωβρίου 2011

Short selling


   Θα το ακούσετε ως short selling, ανοιχτή πώληση, σορτάρισμα. Με επίσημη ανακοίνωση της η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς (Ε.Κ.) απαγόρευσε τις ανοιχτές πωλήσεις στο Χρηματιστήριο Αθηνών μέχρι τις 9/12/2011 σε συνεννόηση με τις ευρωπαϊκές εποπτικές αρχές Βελγίου, Γαλλίας, Ιταλίας και Ισπανίας που έκαναν το ίδιο. Γιατί όμως; Πως το short selling επηρεάζει τις τιμές των μετοχών, και μάλιστα κερδοσκοπικά;

   Το short selling είναι μία τεχνική που χρησιμοποιείται από τους επενδυτές με σκοπό να κερδίσουν από την πτώση των τιμών περιουσιακών στοιχείων στις δευτερογενείς αγορές. Οι επενδυτές δανείζονται περιουσιακά στοιχεία που δεν κατέχουν, από άλλους επενδυτές, τα πουλάνε και σε μεταγενέστερη χρονική στιγμή θα αναγκαστούν να τα αγοράσουν πάλι για να τα επιστρέψουν στο δανειστή. Ωστόσο, ο δανειστής δεν διατρέχει κανέναν κίνδυνο γιατί θα πάρει πίσω τις μετοχές του συν μία μικρή απόδοση για την διάρκεια που τις είχε δανείσει. Αντίστοιχα, ο short seller ελπίζει να κερδίσει από την πτώση των τιμών των χρεογράφων, επωφελούμενος την διαφορά στις τιμές μεταξύ ημερομηνίας αγοράς-πώλησης.

Παράδειγμα:

   Ένας επενδυτής δανείζεται 1.000 μετοχές που δεν κατέχει, ας υποθέσουμε της Εθνικής Τράπεζας (ΕΤΕ) στις 16/9/2011 και τις πουλάει αμέσως, με την υποχρέωση να τις επιστρέψει στον δανειστή σε 6 μήνες. Η τρέχουσα τιμή τότε ήταν 3,19€ οπότε θα έχει διαθέσιμα 3.100€ αν υπολογίσουμε προμήθειες και φόρους.

   Η τιμή της μετοχής κατρακυλάει και μια εβδομάδα αργότερα, στις 23/9/2011 ξαναγοράζει 1.000 μετοχές της ίδιας εταιρίας, αυτή τη φορά με 2,76€ ανά μετοχή. Το κεφάλαιο που θα χρειαστεί είναι 2.810€ μαζί με προμήθειες.

Οπότε αφού οι τιμές έχουν πέσει, ο short seller θα έχει κέρδη ίσα με τη διαφορά μεταξύ τιμής πώλησης και τιμής επαναγοράς, μείον το κόστος συναλλαγής, την αμοιβή και την απόδοση των μερισμάτων προς τον δανειστή. Δηλαδή περίπου 3.100€ - 2.810€ = 290€.

   Στην άλλη όψη του νομίσματος, αν οι τιμές αυξηθούν ο short seller μπορεί να έχει απεριόριστη ζημία. Οι τιμές των μετοχών μπορούν να ανέβουν/πέσουν απεριόριστα αλλά ο επενδυτής είναι υποχρεωμένος να επιστρέψει τις μετοχές που δανείστηκε σε οποιαδήποτε τιμή μπορεί να αγοράσει. Άρα οι απώλειες μπορεί να είναι τεράστιες, γι' αυτό το short selling είναι μία ιδιαίτερα ριψοκίνδυνη τεχνική.

Κατά τη γνώμη μας, είναι κάτι που πρέπει να απαγορευτεί γιατί υστερεί διαφάνειας και επί των πλείστων δε συμβάλλει στη δημιουργία αξίας, που είναι ο πρωταρχικός σκοπός των επιχειρήσεων μέσω της μόχλευσης της δευτερογενούς αγοράς.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου